romaversitas.org.mk

Занимливости

Уметноста на заведувањето (Фатиме Абдулова)

Како и во секоја уметност, треба да знаеш што за да знаеш како. Кога станува збор за уметноста на заведувањето, прво што ми доаѓа на памет е да се запрашам ШТО сакам од личноста со која флертувам.

Сакам да е тоа, една вечер, хаотична, залиена, насилена, комерцијална до бескрај, или сакам да е тоа, една вечност, спокојна, надувана, испотена, спонтана за нашиот свет до бескрај. Ова првото е како петпаречка комедија за масата, само го следиш шаблонот и штанцаш. Ова второто е претстава која е момент и цела вечност, и за авторот и за публиката. И во театарот и во заведувањето сум за ова второто, но, сега доаѓа прашањето КАКО?

Остани природен, онаков каков што си за да се увериш дека е ова публика за твојата претстава, ако им се допаднеш секоја наредна изведба ќе ја играш со леснотија и ќе сакаш постојано да ја играш затоа што не ја играш, туку живееш.

Во спротивно, кај оние од првата група, ако се натрупаш со гегови извадени од фиока, брзо ќе здосадат и ќе бидеш еден од многуте шаблонирани.

  • Биди темелен

Анализа на секоја реплика, добро анализирај го текстот за работа

  • Биди искрен
  • Верувај во она кое го правиш, верувај во својата уметност, ако самиот не веруваш апсурдно е да го натераш другиот да поверува,
  1. Биди добар слушател

Не за џабе имаш Една уста, две уши

Жените употребуваат околу 50,000 зборови на ден, и доколку слушаш добро, тие споделуваат за себе многу работи, и покрај тоа, колку повеќе слушаш , толку се големи шансите да ја заведеш, затоа што таа веќе е слободна со тебе. Воедно, верува дека ти си сензитивна и грижлива личност за неа, што е плус за тебе.

  1. Бенџамин френклин ефект

Бенџамин Френклин предложил психолошки феномен според кој луѓето сметаат дека им помагаат на другите затоа што им се допаѓаат. Ова е вистина, дури и ако тие всушност не го чувствуваат истото , затоа што нивните умови се борат да одржат логичка конзистентност помеѓу нивните постапки и сфаќања. Поточно , побарај помош од девојката која ти се допаѓа, за да почне да мисли дека и се допаѓаш.

  1. Хумор

Хуморот покажува дека си интелектуално силна и способна личност, а голем дел од жените го обожуваат истото, затоа што не сакаат да родат глупави деца. Покрај тоа, смеењето го лачи хормонот Окситоцин, кој уште се нарекува хормонот на љубовта, и помага во поврзувањето на луѓето меѓусебно.

Пробај да ја насмееш со детски шеги, и покрај тоа што не е твоја смисла за хумор, но доколку и тоа не делува, сарказмот секогаш е тука до тебе.

  1. Сличностите се привлекуваат

Кој не би сакал да се дружи со луѓе кои имаат исти интереси како и нивните? Никој, затоа истражи што и се допаѓа, и истакнувај ги суптилно сличностите кои ги имаш со нејзе, таа несвесно ќе те надополнува.

  1. Скрши го мразот и допри ја

Еден од клучните фактори за здрава, долгорочна врска е одржување на физичката интимност. Не зборувам само за сексуални односи, иако - од повеќе причини, не сексуалната физичка интимност е исто толку важна. Допирот е форма на комуникација. Може да открие сè, од моменталната состојба на расположението на вашиот партнер, до нивото на стрес. Покрај тоа, допирот го стимулира ослободувањето на окситоцинот, хормон вклучен во чувството на врзаност. Затоа, допирот може да ве приближи до партнерот и физички и психички.

  1. Отвори и се

Поточно, раскажи и за твоите трауми, несигурности, фрустрации ,тајни и слично, но остави нешто и на нејзината имагинација, и дозволи да бидеш малку мистериозен. Раскажувањето на твоето животно патешествие, ќе ја натера да мисли дека ти се чувствуваш комотно пред нејзе, и и веруваш, воедно, и таа ќе почне да зборува на истите теми. Жените се емоционални суштества, и обожуваат емоцинална комуникација, поготово со спротивниот пол. Со тој разговор ќе предизвикаш кај нејзе чувство на сигурност дека има дел во твојот живот, тоа ќе ги поттикне односите, воедно и задржи.

Среќно момци, уживајте во пробите за претставата која ќе ја играте пред девојките, за крај уште нешто, и откако ќе ја заведете личноста која ви се допаѓа, не престанувајте и понатаму да флертувате со нејзе, не заборавајте дека, најдобрите претстави долго остануваат на репертоар.

 

Umetnostanazaveduvanjeto-FatimeAbdulova.pdf

 

 

КАЛЕНДАР НА АКТИВНОСТИ

 

А К Т И В Н О С Т И

ПЕРИОД

1.

ПРОМОЦИЈА И ПОТПИШУВАЊЕ НА ДОГОВОРИ СО КОРИСНИЦИТЕ НА СТИПЕНДИЈА – СТУДЕНТИ И СРЕДНОШКОЛЦИ

Јануари

2.

МЕНТОРСТВО ОД УНИВЕРЗИТЕТСКИ ПРОФЕСОРИ ДОКАЖАНИ ВО СВОЈАТА ОБЛАСТ

10 Ментори, за студенти на прва година запишани во приватните или државните универзитети во Република Северна Македонија

Февруари – Јуни

3.

ТУТОРСТВО ОД ПРОФЕСОРИ, АСИСТЕНТИ, КОЛЕГИ И ВРСНИЦИ УСПЕШНИ ВО ПРЕДМЕТНАТА ОБЛАСТ

 30 студенти од сите студиски години запишани во приватните или државните универзитети во Република Северна Македонија, заради полесно совладување на материјата во предметната област.

Јануари - Август

4.

РАБОТНИ ПРАКСИ ЗА СТУДЕНТИ И СРЕДНОШКОЛЦИ

Број : 20 Студенти

20 Средношколци

20 Ментори за средношколците при извршување на работната пракса

Период : 3 Месеци

Работни пракси во институции, НВО, приватни фирми и компании

Јануари - Август

5.

БИБЛИОТЕКА НА РОМАВЕРЗИТАС

Студенти и корисници на Ромаверзитас. Набавка на нови книги потребни за користење од страна на студентите на Ромаверзитас

Јануари - Август

6.

МЕСЕЧНИ СОСТАНОЦИ СО СТУДЕНТИТЕ НА РОМАВЕРЗИТАС И КВАРТАЛНИ СОСТАНОЦИ СО СТУДЕНТИ И СРЕДНОШКОЛЦИ КОРИСНИЦИ НА СТИПЕНДИЈА

Јануари - Август

7.

НАДОГРАДБА НА ПЛАТФОРМА Еромаверзитас И МОБИЛНА АПЛИКАЦИЈА ЗА РЕГИСТРИРАЊЕ НА СИТЕ СТУДЕНТИ И КОРИСНИЦИ НА РОМАВЕРЗИТАС

Јануари - Август

8.

ПОДРШКА ЗА ОРГАНИЗИРАЊЕ ,ФОРМИРАЊЕ И ФУНКЦИОНИРАЊЕ НА УНИЈА НА МЛАДИ НА РОМАВЕРЗИТАС

Дебати, номинација и наградување на најдобрите студенти на генерацијата, Подршка на СИП (студентски иницијативи, кампањи), регистрирање во платформата ЕРомаверзитас и користење на мобилна апликација еРомаверзитас.

Јануари – Август

9.

ЗАБАВА, ПИКНИК, ТЕАТАР, ФИЛМСКА ВЕЧЕР И ДРУГИ ИНИЦИЈАТИВИ

Јануари – Август

10.

РОМА ИНДЕКС

Број на вклучени лица: 5 лица и еден ментор

Јануари - Август

11.

ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА ВАЖНИ ДАТУМИ ЗА РОМСКИОТ НАРОД

Јануари - Август

12.

КУРС ЗА КОМПЈУТЕРИ

Број : 7 студенти на Ромаверзитас и

10 матуранти

Јануари - Август

13.

ПОДГОТОВКА НА БИЗНИС ПЛАНОВИ ЗА МАТУРАНТИ

Јуни – август

14.

ЗИМСКА БИЗНИС ШКОЛА ЗА СТУДЕНТИ ЗА ГРАДЕЊЕ КАПАЦИТЕТИ ЗА НАСТАП НА ПАЗАРОТ НА ТРУД

Број : 20 Студенти,

Локација: надвор од Скопје, 4 ноќевања

Февруари

15.

ЗИМСКА ШКОЛА ЗА СРЕДНОШКОЛЦИ РОМИ НА ТЕМА :

- ИДЕНТИТЕТ, ВЛАДЕЊЕ НА ПРАВО, ПОЛИТИЧКА КУЛТУРА И ДЕМОКРАТИЈА И

- ГРАДЕЊЕ НА КАПАЦИТЕТИ ЗА ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ВРАБОТЛИВОСТА И НАСТАП НА ПАЗАРОТ НА ТРУД НА СРЕДНОШКОЛЦИ РОМИ

Број : 40 Средношколци,

Локација: надвор од Скопје

Февруари

16.

ДВОДНЕВНА РАБОТИЛНИЦА НА ТЕМА: АКТИВИЗАМ И УЧЕСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИ РОМИ ВО ЈАВНИТЕ ПОЛИТИКИ 

Број : 20  учесници

 

Локација:  надвор од Скопје

Февруари 

17.

СЕМИНАР НА ТЕМА: АКАДЕМСКИ ТЕХНИКИ И АКАДЕМСКО ПИШУВАЊЕ

 - Управување со време и Приоритизација,

- Кооперативно учење и делегирање, Истражување Анализа

- Академско пишување и критично размислување

Број : 45 Студенти,

Локација: надвор од Скопје

Април

18.

ПРОФЕСИОНАЛНА ОРИЕНТАЦИЈА И КАРИЕРНО СОВЕТУВАЊЕ И ПЛАНИРАЊЕ

Број : 25 средношколци

Локација: Ромаверзитас

Мај

19.

ДВОДНЕВНА РАБОТИЛНИЦА НА ТЕМА: ПИШУВАЊЕ НА ЈАВЕН ДОКУМЕНТ И МЕНТОРСТВО ЗА ПОДГОТОВКА НА POLICY BRIEF 

Број : 17 учесници, 

 

Локација:  надвор од Скопје

Мај

20.

ИНФОРМАТИВНИ И МОТИВАЦИСКИ СРЕДБИ СО МАТУРАНТИ

Мај – Август

21.

ТУТОРСТВО ЗА МАТУРАНТИ И ПОДГОТОВКА ЗА ПОЛАГАЊЕ НА ИСПИТИ

за наставните предмети по математика, јазик, странски јазик и друг стручен предмет

Мај - Јуни

22.

ВРСНИЧКО МЕНТОРСТВО ЗА СРЕДНОШКОЛЦИ

Ангажирање на 10 ментори Роми, алумни на РВ за период од 2 месеци

Опфатени 20 средношколци

Април - Мај

23.

 РЕГИОНАЛНА ЛЕТНА ШКОЛА ЗА СТУДЕНТИ НА ТЕМА ПРОФЕСИОНАЛЕН РАЗВОЈ И СТЕКНУВАЊЕ НА ВЕШТИНИ ЗА ВМРЕЖУВАЊЕ И НАСТАП НА ПАЗАРОТ НА ТРУД

Број: 45 учесници,

Локација: надвор од Скопје

Јули - Август

24.

ЛЕТНА ШКОЛА ЗА СРЕДНОШКОЛЦИ ЗА ПРОФЕСИОНАЛЕН РАЗВОЈ И СТЕКНУВАЊЕ НА ВЕШТИНИ

Број: 27 учесници,

Локација: надвор од Скопје

Јули - Август

Донатори

Соработници

Видео