romaversitas.org.mk

Реализираните дебати ги постигнаа нивните очекувања

Со спроведувањето на дебати преку проектот „Биди дел од заедницата - дебатирај!“, дебатерите се стекнаа со подготвеност да преземаат предизвик да проучуваат теми од многубројни извори, па со љубопитност и критичко размислување да изготвуваат говори за разновидни социјални и политички прашања.

Повеќе...

Дебата на теза „Мала е подршката која ја добиваат жените Ромки во намалување на семејното насилство“.

Во просториите на хотел „Континентал“ на 17 февруари (недела) 2019 година се оддржа петтата дебата како дел од проектот „Биди дел од заедницата - дебатирај!“ на Ромаверзитас, финансиран од Фондација Отворено Општество-Македонија.

Дебатата беше на теза „Мала е подршката која ја добиваат жените Ромки во намалување на семејното насилство“.

Повеќе...

Рамковниот договор и ромската заедница

На 24.12.2018 во просториите на АРМ во Скопје се одржа третата дебата од страна на студентите Роми кои говореа на тезата  „Ромите не ги остварија придобивките од Рамковниот договор според правичната застапеност “. Оваа дебата е дел од проектот „Биди дел од заедницата – дебатирај“ на организацијата Ромаверзитас, проект финансиран од Фондација Отворено Општество-Македонија.

Повеќе...

Дебата на тема „Изборите на жените Ромки“

На 17 февруари (недела) 2019 година во 17.00 чaсот во просториите на хотел Континентал се оддржа дебата како дел од проектот „Биди дел од заедницата - дебатирај!“ на Ромаверзитас, финансиран од Фондација Отворено Општество-Македонија.

Дебатата беше на теза „Вредностите на ромската заедница ја ограничуваат жената Ромка во нејзините избори“.

Повеќе...

Средба меѓу претставници на Ромаверзитас и Општина Шуто Оризари

Да се креира онлајн платформа за евалуација на постигнатиот успех кај учениците, да се воведе туторство во домашни услови, родителите да се вклучат во процесот на едукација беа дел од предлозите кои претставнците на Здружението на граѓани „Ромаверзитас“ ги предложи на градоначалникот на општина Шуто Оризари, Курто Дудуш.

Претставниците на Ромаверзитас ги презентираа мапираните проблеми во однос на осипување и враќање на децата повратници од странство.

На средбата во Општината, на која присуствуваа и советникот за образование, Рамиза Сакип и директорите на  основните училишта „Браќа Рамиз и Хамид“ и “26 Јули“, Алвин Салимовски и Дритан Ганиу, воглавно, се разговараше како да се подобри опсегот на Роми во образовнието.

Повеќе...

Донатори

Соработници

Видео