romaversitas.org.mk

Ромаверзитас избра најдобри студенти Роми за академската 2017/2018

Здружението на граѓани „Ромаверзитас“, ги одбра најдобрите студенти Роми во Ромаверзитас за академската 2017/18 согласно два критериуми: 70% од постигнатиот среден просек на оцени и 30 проценти за учество во проектните активности на Ромаверзитас.

Повеќе...

Спроведен курс по ромски јазик

На курс по ромски јазик, историја и култура учествуваа околу 40 учесници, поделени во посебни целни групи, во текот на април, оваа година. На курсот беа вклучени три целни групи, матуранти Роми, студенти Роми и наставници по предметот јазик и култура на Ромите. Курсот опфати 18 наставни единици, во кои беа распределени специфични содржини за овие целни групи.

Повеќе...

По вторпат потпишан Меморандум за соработка со Кабинетот на Министерот без ресор задолжен за имплементација на Стратегијата за Роми 2014-2020

Втора година по ред се потпиша меморандум за соработка помеѓу Здружението на граѓани „Ромаверзитас“ и Кабинетот на министерот без ресор Музафер Бајрам, со кој се воспоставува соработка во спроведувањето на практиканство на една студентката во Кабинетот на министерот без ресор, задолжен за имплементација на Стратегија за Роми 2014 – 2020, во Владата на Република Северна Македонија.

Повеќе...

Се одржаа работилници за професионална ориентација и кариерно планирање со матуранти Роми

Започна процес на насочување на неколку матуранти Роми за нивно вклучување во високото образование преку нивна помош и поддршка во процес на изборот на студиска програма и креирање на кариерен план, кој најмногу одговара на нивните афинитети, потенцијал, вештини и капацитети.

Повеќе...

Ромаверзитас свечено го одбележа Меѓународниот ден на Ромите, Република Северна Македонија е „едно општество за сите“

За „Предизвиците и перспективите на Ромите во Република Северна Македонија“, денес, по повод Меѓународниот ден на Ромите – 8-ми април, ЗГ „Ромаверзитас организираше настан во Собранието на РСМ каде говореа премиерот Зоран Заев, потпретседателот на Владата, Бујар Османи, шефот на Делегацијата на Европската Унија, Самуел Жбогар, извршниот директор на Ромскиот Образовен Фонд, Надир Реџепи и неколку ромски активисти – членови на граѓанската организација „Ромаверзитас“, Фикрија Таир, Елвис Шаќири и Сенада Сали.

Повеќе...

Ромаверзитас - со поддршка за развој кон лични и колективни еднакви пристапи и можности

Донатори

Соработници

Видео